bertemu kita lagi dalam program masak memasak..
heheheh..ok lah.. ni sambungan cerita..
lepas msak pizza..
we all pn duk melepak dalam bilik..tbe2 tunang k.long call shakap nk dtng..
mse tu still ujan lg..
kebetulan kat dapur ada msak lemak cili padi tgh.. (even mkn kfc)..
so k.long pn shakap nk masak cucur..
i shakap namau lah cucur..
nk lempeng..so we all berdua pn dgn lenggang itik un g la dapur..
hehehehe
ok mai sini i nak ajar wat lempeng...
ok bahan2 nyew ialah:
tepung (ikut suka)
air (bajet jew bape)garam secukup rasa
kuali yew
minyak
dan tentu2 dapur..
x kira lah dapur kayu or papew un..
janji dapur n bleh mengeluarkan api..
okeyh cara2nyew ialah..
1. amik bekas.. letak tepung.. pas2 wat lybang kat tenga tepung tu.. n then ketepikan...
2. pas2 amik air tadi.. letak garam ikut suka u all la kan.. ketepikan..
3. jiruskan (amboi bahasa) air bercampur garam tadi
ke
dalam tepung..
gaul hingga ratya sehingga jadi mcm ni...

tada... buat smpai jadi mcm ni tau..
ok lah.. after that sediakan lah kuali u all..
panaskan lah atas api...
letak minyak sikit jew tau..
jgn bnyak2..
ok lah.. lepas tu tuang adunan tu atas kuali tu smpai jd mcm niew..

ok lah... kan... dari x dew..
ok lah..
lepas tu msak smpai garing keyh..
ikut u all lah kan suka mcm mne..
i ske yg garaing2 kan..


tadaa.. biar smpai kuning2 tau...
ok lah.. lepas dah berpuas hati tu.. leh la angkat kan.. dan ketepikan..
n then ulang step yg sma smpai tepung habis...


ok lah.. hidang mcm ni keyh...
lempeng ni lagi sedap di mkan bersama dgn kuah msak lemak yew..ala2 mcm ni..


dapnyew.. heheheheh..
selain tu.. bagi kanak2 yg x tahan pedas tu leh juga mkan bersam ngan gula.. sedap gak.. ala2 mcm ni kan..


ni mkan bersama ngan gula.. sedap gak..
ok.. sekian sahaja resepi kita arini.. selamat mencuba.. jumpa lg story akan dtng.. hahahahah...
p/s: u all jgn terliur yew.. i mkan sedap gle...
No comments:
Post a Comment